salam

Thursday, 10 April 2014

Bertemu sekali lagi ^_^

Assalamualaikum wbt


Tak sangka saya bertemu dengan beliau lagi. Saya terkejut pagi tadi apabila ternampak seorang Prof yg sangat saya kagumi dlm satu program "National Conference on Pharmacy Practice". Saya berteka-teki agaknya mesti prof ini akan bagi talk nanti, hati saya menjerit "Aku mesti join ni!". Saya tersenyum seorang diri. Dan beberapa sahabat saya memanggil-manggil nama saya, menunjuk-nunjuk ke arah Prof tersebut. Ohoi kenangan betul.

Hmm..siapakah orang saya kagumi tu?..hee.

Nama beliau ialah Prof Haniki. Timbalan dekan Fakulti Farmasi UIA.

Saya punya pengalaman dengan beliau setahun yg lepas. Dan apabila hari ini saya ternampak beliau di seat vip, terus kenangan setahun lepas bermain-main di minda.

Kenangan itu tak dapat saya lupakan. First program saya handle semasa saya pegang amanah sebagai biro akademik Persatuan Farmasi Uitm iaitu program Pharmacy Practice in Islam. Saya punyai harapan dan cita-cita yg tinggi terhadap program ni.

Beberapa senior saya jumpa utk bertanyakan sama ada program berkaitan Farmasi dan Islam pernah tak dibuat sebelum ni, seterusnya saya bertanyakan minat mereka if program ini diadakan. Respon mereka sangat positif. Malah, semangat saya untuk buat program ni makin membuak-buak. Terus saya contact seorang senior dari UIA untuk memulakan step pertama.

Tapi, Allah Maha Pengasih. Allah uji sedikit kesabaranku. Masalah datang, ujian dari segi human resource, komunikasi dengan orang atas dan macam2 lagi. Mungkin sbb program berbentuk begini first time diadakan. Beberapa lecturer masa tu mahu berjumpa saya, bertanyakan sama ada saya seriyes mahu meneruskan program ni, dan pasti saya nak jemput penceramah dari UIA?..knp bukan dari UITM?..Bajet macam mana?..bertubi soalan datang..Dan ada juga seorang sahabat pertikaikan knp perlu ada perkataan Islam pada tajuk program. Katanya mesti orang ramai tak berminat nak datang. Dan masa tu saya bertambah pening. Fuhh..

Masa tu saya hampir2 sebak, tapi Alhamdulillah saya jawab dengan tenang dan ikhlas. Saya menjawab tentang pentingnya program ni dan sebagainya. Dan akhirnya lecturer yg saya jumpa terima pendapat saya dgn baik.
Akhirnya mereka mengatakan inilah peluang utk saya berurusan dengan org2 atas, ambil pengalaman tersebut dengan pandangan positif atas apa yg berlaku.

Dan Alhamdulillah program tersebut berjaya dilaksanakan. Serba sedikit Prof berkongsikan berkaitan topik Islam dan Farmasi. Tentang hasilnya saya sendiri tak pasti, tapi saya berdoa agar students uitm merasa kepentingan perkaitan Islam dan Farmasi itu sendiri. Itulah harapan dan doa saya.

Tema program yg saya bawakan ialah "Being a Muttaqin Pharmacist for Ummah".

Saya pahatkan tema ini dengan membuat button batch. Alhamdulillah jualan berjaya dihabiskan. :)


Sungguh saya tak sangka akan terjumpa Prof sekali lagi pada hari ini. Walaupun tak sempat bertegur sapa. Tapi sungguh saya menghargai akan pengalaman yg Allah berikan. Berbagai hikmah saya dapat dan segala kekurangan yg berlaku saya pandang dengan pandangan yg positif.

Hari ini saya berpeluang mendengar talk by Prof sekali lagi berkaitan smoking cessation in cardiology patients. Seriyes sgt best atas input yg disampaikan dan Prof juga berjaya menjadikan suasana ceria dalam dewan kuliah.

Alhamdulillah 'ala kulli hal. Semoga kita terus bergerak walau diuji. Kerana as-syahid Imam Hassan al-Banna menyeru supaya kita bergerak kerana tanggungjawab melebihi masa yg kita ada!.


"And whoever believes Allah, He will GUIDE his hearts".(At-Thagabun: 11)


Wallahu'alam.

No comments: