salam

Wednesday, 18 March 2015

Day 2 ~ Baitunnur di Korea

Dengan nama Allah yang Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani.


Insyaallah saya sambung kepada hari ke-2 di Korea.


Ikutkan tentatif asalnya kami nak pergi Nami Island, tapi memandangkan hari tersebut adalah hari pertama nak berjalan jadi kurang berani lagi nak pergi tempat yg sangat jauh. Lagipun owner guesthouse kami bagitahu suhu kat sana dah -9 celcius. Terlampau sejuk. Jadi, kami pun tak berani nak ambil risiko.


So, kami tukar kepada next plan iaitu melawat Gyeongbokgung Palace.


"Gyeongbokgung (경복궁), also known as Gyeongbokgung Palace or Gyeongbok Palace was the main royal palace of the Joseon Dynasty. Built in 1395, it is located in northern SeoulSouth Korea. The largest of the Five Grand Palacesbuilt by the Joseon Dynasty, Gyeongbokgung served as the home of Kings of the Joseon Dynasty, the Kings' households, as well as the government of Joseon." (info from wikipedia).

Sampai saja di sana, kami dipersembahkan dengan pertunjukan pengawal istana. Free saja nak tengok sebab show ni dibuat di pintu gerbang saja. Entrance fee untuk masuk palace ini ialah 3000 Won untuk sorang. If minimum 10 orang, boleh dapat harga 2400 Won sorang. Kami guna group tiket ni. Alhamdulillah murah sikit.



Persembahan pengawal istana.



Pengawal istana yg tak boleh senyum. Eheh.


Di hadapan pintu gerbang

Then, barulah kami nak masuk dalam kawasan istana. Setiap sudut di palace ni sangat cantik. Kalau boleh semua tempat nak ambik gambar. Tapi kawasan di sini sangat2 besar dan luas sampaikan kami sendiri tak mampu nak pusing habis.


Several pictures taken at Gyeongbokgung Palace



Pintu masuk istana








Singgahsana diraja


Kanak-kanak korea yg ramah








Permukaan air yang beku

Dalam kawasan istana ini jugak ada National Folk Museum of Korea. Alang-alang tu masukla kejap. 


Dah selesai melawat kawasan istana ini, jadi perut pun sudah lapar dan waktu zuhur pun dah masuk, so kami mula bergerak ke Itaewon pulak untuk makan dan solat. Di Itaewon ini terletaknya Seoul National Mosque dan boleh jumpa banyak restoran halal di sini.


Sebaik saja sampai di Itaewon, kami mencari-cari restauran makanan halal pilihan hati. Iaitu Siti Sarah restaurant. Mendapat maklumat dari pembacaan di blog, inilah restaurant pilihan hati rakyat Malaysia jika datang di sini. 


Kedai makan ni terletak betul-betul di tepi simpang nak masuk jalan ke masjid Itaewon. 
Di sini ada 2 pilihan makanan, sama ada nak makan makanan Indonesia atau Mesir. Saya pulak pilih makanan Mesir sebab tauke Arab tu asyik duk promote ayam grill dia. Terbaik sangat katanya. Lazeeez. 

Tapi-tapi, separuh ayam grill tu saja harganya dah 10 000 Won ~ RM 30.00, tak termasuk nasi lagi. So cara kami nak jimat ialah berkongsi ayam grill untuk 2 orang. 

Terbaikkkkk

Selesaikan menunaikan hajat perut, so kami pun singgah di Masjid Itaewon untuk solat jamak takhir asar-zohor dan tunggu di sini sampai masuk maghrib. Alhamdulillah dapat peluang untuk solat berjemaah maghrib di sini.

Beberapa gambar di Masjid Itaewon.

Di hadapan masjid Itaewon

Pemandangan sekeliling masjid.

Pemandangan malam masjid Itaewon

Selesai menunaikan solat jamak maghrib-isyak di sini. Jadi kami pun bergerak untuk berjumpa dengan kawan Wani di Anam, as dia pun sebenarnya tengah melancong kat korea ni dah seminggu lebih. 

Mereka jemput kami di subway station Anam dan bawa kami pergi ke satu restaurant makanan Korea halal. Ada logo halal di kedai ni. Inilah peluang pertama kali kami nak cuba makanan Korea sendiri.

Terima kasih Yani.

1 pic before makan.Hee

Makanan Korea
Kenyang perut suka hati. Alhamdulillah :)


Setakat ni saja hari kedua kami di sini. Terima kasih kerana membaca. Insyaallah bersambung :)

2 comments:

Unknown said...

Asslmkm...blh bg nama restoren yg menghidangkan makanan korea yg halal?teringin juga nak merasa makanan korea...tq

Fakhriah Md Kasim said...

Asslmkm...blh bg nama restoren yg menghidangkan makanan korea yg halal?teringin juga nak merasa makanan korea...tq