salam

Monday, 2 March 2015

Day 1 ~ Baitunnur di Korea

Bismillah. Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Alhamdulillah krn Allah permudahkan perjalanan flight kami sampai ke Korea. Bertolak pukul 8 pagi dan sampai dalam pukul 2.30 petang. Perjalanan ke sana mengambil masa selama 6 jam. Hanya Allah yang tahu betapa berdebarnya berada dlm flight selama itu. Syukur Alhamdulillah cuaca ok sepanjang perjalanan dan flight landing pun smooth. Terima kasih kapten Hafizah and other crews. 

Bergambar bersama Kapten Nur Hafizah  :)

Seusai sudah sampai Incheon International Airport. 

Di Airport ni, kami segera pergi beli 'T-Money' card di kedai 7-eleven. 'T-money' card ni penting untuk guna public transport seperti bas, subway, train dan lain-lain kat Korea ni. Harga kad ni saja bernilai 2500 Won. Mostly kami topup dalam 40 000 Won sorang. Lebih takpe, nanti boleh refund balik. 

Seterusnya, kami segera cari tempat lapang untuk solat jamak takhir asar-zuhur dan memandangkan maghrib pun masuk awal dalam 5.50 pm, kami continue solat jamak taqdim maghrib-isyak di sini. Sebenarnya di airport ni disediakan prayer room, tapi bila saya tanya customer service, dia cakap tak ada dan cadangkan kami cari tempat sunyi di tingkat 3. Rupanya prayer room tu di tingkat bawah sekali, kami ternampak bila ondaway nak pergi naik train. So sahabat2 boleh take note untuk cari prayer room kat airport ni. 

Bersolat di tempat tersorok

Dengan menggunakan 'T-Money' card yang baru dibeli, kami menaiki train dari airport direct ke Honggik University stesen. Di sinilah area tempat penginapan kami. Perjalanan menaiki train mengambil masa 1 jam. 

Sebaik sahaja keluar dari pintu exit 3, barulah kami merasa suhu sebenar yang dikatakan -4 celcius. Apa lagi kami mula main hembus2 nak tengok asap keluar dari mulut. Hihi. Tapi of course kami terkejut dengan cuaca yg begitu sejuk. Subhanallah. 

Dengan berbekalkan alamat guesthouse yg diberikan, kami mula mencari tempat penginapan kami. Bingung mencari di tempat yang baru. Tak tahu nak start cari macam mana. Tapi alhamdulillah selepas bertanya dalam beberapa orang alamat guesthouse kami, akhirnya kami sampai jugak. Itupun housemate saya tak sengaja terjumpa owner guesthouse kami sebab dia pun sedang mencari kami. Rupanya pihak owner pun risau kami lambat sangat, masa tu dah pukul 11 malam.

Alhamdulillah kami dapat tidur dengan nyenyaknya di bilik yang sangat selesa, melepaskan keletihan perjalanan kami yang sangat panjang. Sweet dream..Zzzzz


******************************************


Sedikit info tentang tempat penginapan kami. 

Twin Rabbit Hostel.


# Bertempat di Honggik Unversiti area/ Hondae.
# Beautiful owner. namanya Sunny. Sangat friendly, fasih berbahasa Inggeris, boleh refer dia untuk bertanya tempat menarik di korea dan cara nak ke sana. 
# Bilik kecil tapi sangat selesa.
# Disediakan breakfast.
# Ada kemudahan yang sangat lengkap ( TV & Komputer/ Dapur/ Mesin Basuh/ Penyidai/Peti Ais/Heater/ Bilik air yg lengkap air panas dan air sejuk)
# free WIFI yang sangat laju. 
# Sekeliling bersih
# Barang-barang semua dalam keadaan baik. 


Set dapur yg lengkap
Masak maggi saja..huhu


Bergambar sebelum makan
Makanan self-prepared

Tentang harga penginapan kami, alhamdulillah kami tempah ketika harga tengah promosi. Kami tempah 2 bilik untuk 7 hari. 1 bilik boleh muat 4 orang. Seorang bayar 66 000 Won ~ RM 200 lebih. Bagaimanapun, bergantung dengan harga yg ditawarkan.



Plan esok asalnya nak pergi Nami Island, tapi............................ :(

Bersambung insyaallah

1 comment:

sohibah thoybah said...

subhanallah...pengembaraan bermula.. ^_^

Harap sihat and baik2 shaja kat sana...